Louise van der Stok
Met een cum laude honours Bsc diploma op zak liep ik de Kromhout Kazerne in Utrecht uit en ik voelde me eigenlijk leeg, moe en ontheemd. Ik wist niets van de wereld, wat niet-studerende mensen eigenlijk denken, wat dieren doen en welke planten er bestaan, of hoe ik me eigenlijk voelde in m'n lijf en hart. Sinds dat moment ben ik begonnen om verbinding te zoeken.
Ik ben een jaar gaan kamperen en werken op permacultuur plekken, en kwam uiteindelijk naar Wageningen om bos en natuurbeheer beheer te studeren. Na een jaar werd ik opnieuw verlost van de stiekeme teugels van de samenleving en belandde in een persoonlijk ontwikkelingsproces. Voor het eerst in mijn leven hoefde ik even niets en was ik veel buiten met de planten, de bomen, de lucht, de rivier, het landschap en al haar plekjes en krachten. Ik ging mezelf voeden met wilde planten en de helende energie die de natuur altijd aan iedereen geeft. Voor het eerst beleefde ik het landschap en mezelf alsof ik erin woonde. Ik ging steeds meer voelen en mijn gedachten kwamen niet meer van elders maar uit mezelf.
Na een paar jaar was het tijd om weer aan de slag te gaan. Ik besloot om me niet meer te laten verleiden om de natuur te verlaten en te kijken hoe ik de mijn werk en leven kon inpassen in mijn natuur in plaats van andersom.
Dat is de basis geweest voor al het werk dat ik nu doe. Met Lian Kasper startte ik in 2018 de iWEek: a journey from i to We, een cursus voor jongeren over actieve hoop en natuurverbinding in deze tijden van transitie. Dit is uitgegroeid tot een vak op de Wageningen Universiteit.
Ik raakte betrokken bij andere vakken waar ik elementen van natuurverbinding mocht inbrengen. Voor mijn master scriptie heb ik het vak Ecological design and Permaculture herontworpen op basis van een Noord Amerikaans inheems leer perspectief.
Ik raakte betrokken bij voedselbos Droevendaal en richtte stichting ReGeneratie op om te werken aan de kennisopbouw voor complexe agroforestry met en voor de nieuwe generatie. Ik ging ook aan de slag voor de Bosbeweging, een organisatie die cursussen geeft over leven met de natuur.
Sinds 2023 werk ik met dit team aan de ontwikkeling van een docenten training voor Natuurinclusieve onderwijsmethoden in hoger onderwijs en schrijf ik in opdracht van LNV aan de startnotitie voor de Agenda Natuurinclusief onderwijs.